att döda en drake

Jaerv i närkamp med den medeltida balladen

DSC_9985 Jaerv drake svart text lite ljusare.jpg
 
 

Att döda en drake

- JAERV i närkamp med den medeltida balladen.

En produktion för den offentliga scenen.

Femstämmiga folkmusikgruppen JAERV för oss in i berättelsernas land genom sina undersköna musikaliska tolkningar av gamla medeltida ballader. Dramat är på liv och död. Hur bryter man en svärmors förtrollning, överlever skogens glupande varulv och vem befriar staden från tyranneriets drake? Och den man älskar, hur ska man lyckas vinna dess hjärta? Med sprakande musik som känns längs ryggraden möter vi skratt och eftertanke, så som de bara ges oss i en riktigt god historia.

JAERV är en prisbelönt kvintett som sjunger och spelar energifull, målande och innerlig folkmusik med influenser från pop och jazz. Genom åren har de utvecklat en unik klang på den svenska folkmusikscenen genom sin femstämmiga sång och sina färggranna musikaliska arrangemang.  

Nu tar JAERV med oss in i de uråldriga historiernas värld och väver ord och musik till berättelser man bär med sig länge efteråt. Att döda en drake tar sitt avstamp i den mänskliga erfarenheten - att där den största faran och rädslan råder - gömmer sig även en skatt och nya möjligheter. För den som överlever vill säga. I folkvisans värld finns inga garantier om lyckliga slut utan tvärt om hänger allt på den enskilda människans val och vardagliga hjältedåd.

Idén till föreställningen kom under en av gruppens många resor till USA och JAPAN. De slogs av hur de gamla folkvisorna - som sjöngs på svenska - berörde publiken var man än kom genom sina enkla men djupa teman. Berättelser som burits genom historien och träffar oss med full styrka här idag. Gruppen vill genom denna föreställning dela med sig av den frigörande kraft som vår musikaliska berättartradition ger oss i lika delar vemod som glädje. Föreställningen har byggts för att skapa ett mänskligt möte där gruppen agerar så nära publiken som möjligt. Ljud och ljus designas så att hela konsertlokalen är dukad för ett möte med ögonkontakt.

Jaervs tidigare föreställning om åldrande var en mycket uppskattad akt som fortfarande ger ringar på vattnet, hittills har man gjort ca 200 föreställningar runt om i landet för bl.a. Scenkonst Sörmland, Kultur i Väst, Scenkonstbolaget och Musik i Halland.

Vad Jaerv är och åstadkommer kan beskrivas på många sätt:

- utåtriktad, frimodig och innerlig folkmusik

- mansröster som låter ovanligt snyggt tillsammans

- kärleksfulla relationer till jazz och pop

- berättandet i fokus, oavsett om det sker i toner eller tal

- ett omslutande tilltal

- musik som manar till dans

Visst, en konsert med Jaerv är en musikalisk, virtuos och smittande, sprittande upplevelse att minnas. Men det är mer. Det är också en stark känsla av att vara med om ett flöde, en historia som har sin början någon gång för länge sedan och som inte är slut när konserten är det.

Kontakt och bokning: info@jaerv.com eller noomi@onaboat.se